Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Opzegverbod bij sluiting van een van de twee vestigingen

Opzegverbod bij sluiting van een van de twee vestigingen

Gepubliceerd: 29-jun-2020 08:00

Opzegverbod bij sluiting van een van de twee vestigingen

We weten allemaal inmiddels wel dat er een opzegverbod geldt voor een zieke werknemer in geval van reorganisatie. We weten ook dat dit opzegverbod niet geldt in geval van volledige sluiting van de onderneming. Maar wat nu als een onderneming, een vof, twee vestigingen heeft en slechts één van de twee vestigingen sluit de deuren? Daarover mocht vorige maand de rechtbank te Eindhoven zich uitlaten.

Twee restaurants

De vof exploiteerde twee restaurants. Werknemer, in dienst sinds 1 december 2015, werkte bij een van de twee restaurants. Op 17 juni 2019 sluit dit restaurant zijn deuren en heeft werkgever een ontslagvergunning aangevraagd, onder andere voor werknemer. Het UWV wijst deze ontslagvergunning af omdat sprake zou zijn van ene opzegverbod, te weten de ziekte van werknemer, en de vof blijft bestaan, zij het met een vestiging minder. Gezien de afwijzing verzoekt de vof, ontbinding van de arbeidsovereenkomst bij de rechtbank.

Zelfstandige entiteit

Ook de kantonrechter stelt vast dat er formeel sprake is van een opzegverbod wegens ziekte. Bij een gedeeltelijke bedrijfsbeëindiging, aldus de kantonrechter, blijft het opzegverbod van kracht. Evenwel ziet de kantonrechter aanleiding om bij de sluiting van een van de twee restaurants aansluiting te zoeken bij het begrip “onderneming” zoals dat geldt bij overgang van onderneming en dat gekeken dient te worden naar de zelfstandige entiteit van de onderneming: een organisatorische eenheid van ondernemingsactiviteiten waarmee de werknemer uitsluitend of in hoofdzaak is verbonden. In dit geval hielden beide restaurants een eigen boekhouding bij, golden er eigen (verzekerings)polissen, eigen vergunningen, vond er geen uitwisseling van personeel plaats, enzovoorts. De rechtbank is van oordeel dat beide restaurants ieder voor zich als zelfstandige entiteit kunnen worden beschouwd. In dat geval kan de sluiting van het ene restaurant beschouwd worden als een volledige bedrijfssluiting en is daarmee het opzegverbod van de baan. De kantonrechter ontbindt dan ook de arbeidsovereenkomst.

NOVO’s tip

Opzegverboden blijven lastig. Wanneer zijn ze nu wel of niet van toepassing? Hoe dient er mee te worden omgegaan? Wanneer kunnen ze worden gepasseerd? Het houdt de gemoederen bezig. Wilt u weten of in uw specifieke geval hier mogelijkheden gelden? Bel of mail naar NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht. U kunt bellen naar telefoonnummer 076-2056040 of mailen naar info@novo-advocatuur.nl

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!