Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Mediation in het arbeidsrecht

Mediation in het arbeidsrecht

Gepubliceerd: 15-mrt-2021 08:00

Mediation in het arbeidsrecht

In onze artikelen bespreken wij veelal arbeidsconflicten die in de rechtszaak worden ‘uitgevochten’. Vaak worden deze conflicten geheel in Henny Huisman-stijl beslecht: er kan er maar een de winnaar zijn. Echter, niet elk conflict hoeft door een rechter te worden beslecht. Mediation is een alternatieve manier van geschillenbeslechting die in veel gevallen goedkoper, efficiënter en sneller is. Het is een manier waarbij beide partijen als winnaar uit de ‘strijd’ kunnen komen. Deze alternatieve geschillenbeslechting is vooral bekend bij echtscheidingen waarbij partners zaken over alimentatie en omgangsregeling regelen door middel van een mediator. Maar mediation leent zich ook prima voor conflicten die bijvoorbeeld tussen werkgever en werknemer, bestuurders onderling, de OR en het bestuur gerezen zijn. 

Wat is en doet een mediator?

Een mediator is een onafhankelijke bemiddelaar. Anders dan een rechter, neemt hij geen standpunt in en behartigt hij niet de belangen van (een van de) partijen. Onder begeleiding van een mediator, kunnen partijen gezamenlijk op zoek gaan naar passende oplossingen voor gerezen conflicten of lastige situaties. Een mediator in het arbeidsrecht word je niet zomaar. Om een kwaliteitslabel van het MfN-register te kunnen krijgen, wordt iedere mediator onderworpen aan een cursus en toetsen. Ook na het ontvangen van het kwaliteitslabel werken mediators door middel van scholing en toetsing constant aan hun kwaliteit.

Voor wie is mediation geschikt?

Werknemer en werkgever, bestuurders en OR kunnen al bij een lastige of ongemakkelijke situatie kiezen om een mediator in te schakelen, ten einde een conflict of escalatie te vermijden. U houdt bij een mediation-traject nog grip op de uitkomst van de situatie omdat u onderdeel bent van de onderhandelingen. Bij de rechter krijgt doorgaans een partij gelijk en komt de andere partij er slechter vanaf. Mediation kunt u daarom zien als een win-win situatie.

In een conflict is het moeilijker om de belangen van een andere partij te kunnen zien. De kans op tunnelvisie is groter als beide partijen hoog in de emotie zitten. Deze tunnelvisie kan een mediator wegnemen door -met behulp van de partijen- alle belangen, emoties en meningen op een rij te zetten en partijen aan te sturen om na te denken over de mogelijke oplossingen én eventuele “worst-case scenario’s.

Mediators begeleiden je bij het vinden van blijvende oplossingen. Dit is vooral belangrijk in situaties waarbij partijen ‘nog verder moeten met elkaar’, zoals in arbeidsrelaties. Conflicten over bijvoorbeeld veranderende arbeidsvoorwaarden kunnen door middel van mediation worden opgelost, zodat de arbeidsrelatie intact blijft.  

NOVO's tip

Femke is al sinds 2018 een MfN-geregistreerde mediator en helpt u en uw werknemer/werkgever, bestuur of OR graag verder met een conflictbeheersing of voorkoming door middel van een mediation-traject. Wilt u meer weten over de tarieven, werkwijze en mogelijkheden? Neem contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.   

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!