Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Werknemer, vennoot en ex-partner: meerdere petten binnen de onderneming

Werknemer, vennoot en ex-partner: meerdere petten binnen de onderneming

Gepubliceerd: 14-jun-2021 08:00

Werknemer, vennoot en ex-partner: meerdere petten binnen de onderneming

In dit artikel wordt de situatie besproken waarin een werknemer meerdere rechtsbetrekkingen (vennoot, werknemer, ex-partner) heeft en hoe dit een arbeidsrelatie kan bemoeilijken.

Inschrijving KvK

De situatie is als volgt.

In 2011 zijn werknemer, vennoot 1 en vennoot 2 een vof (vennootschap onder firma) aangegaan. Werknemer was toen dus nog geen werknemer, maar alleen vennoot, vennoot 3. Overigens is vennoot 3 ook de ex-partner van vennoot 1. Zij hebben onderling een geschil over de omgangsregeling voor hun kinderen, waarover nog een procedure bij de rechtbank loopt.

Vanaf januari 2019 heeft hij vanwege zijn geestelijke gezondheid geen werkzaamheden meer verricht voor de vof. Hierop hebben de vennoten 1 en 2 hem uit de vof gezet.

Vanaf februari 2020 is hij weer begonnen met werken, niet als vennoot, maar als werknemer onder een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. ‘

In november 2020 schrijft werknemer zich weer als vennoot van de vof in bij de Kamer van Koophandel. De twee vennoten verzoeken werknemer zich uit te schrijven als vennoot, maar werknemer weigert dit. Hierop besluiten de vennoten in januari 2021 de arbeidsovereenkomst met werknemer op te zeggen. Zij betogen dat met de toetreding van de werknemer in de vof, er geen gezagsverhouding meer was en dat er daardoor een onhoudbare situatie was ontstaan.

De vraag die nu beantwoord moet worden door de rechter is: is de arbeidsovereenkomst geëindigd en (rechtsgeldig) opgezegd?  

Gesloten stelsel

De Groningse rechter oordeelt als volgt. Het wettelijke ontslagstelsel is een gesloten stelsel. Dat wil zeggen dat alleen de wettelijke ontslaggronden kunnen gelden. Een opzegging omdat werknemer is ingeschreven als vennoot is geen wettelijk ontslaggrond. Verder is de overgang van werknemer naar vennoot niet schriftelijk en formeel afgesproken waardoor er geen omzetting plaats heeft gevonden. Deze omstandigheden bij elkaar genomen maakt dat de arbeidsovereenkomst niet is beëindigd.

Verstoorde arbeidsverhouding

Uit de handelingen en gedragingen van partijen blijkt dat de vennoten 1 en 2 de arbeidsovereenkomst hebben willen opzeggen op grond van verwijtbaar handelen van de werknemer/vennoot 3 en een verstoorde arbeidsverhouding. De rechter oordeelt dat niet is gebleken dat werknemer verwijtbaar heeft gehandeld. Wel is gebleken van een verstoorde arbeidsverhouding. Dit is voornamelijk te wijten aan de verschillende rechtsbetrekkingen van vennoot 1 en werknemer/vennoot 3. Niet alleen waren zij ex-partners, maar ook werkgever en werknemer en ook nog eens vennoten!

Dit bij elkaar maakt dat de rechter werknemer een transitievergoeding toekent, maar niet een billijke vergoeding.

NOVO’s tip

Daar gaan we weer met het eeuwenoude devies van elke advocaat: leg alles vast op papier! Indien je meerdere petten op hebt binnen een onderneming is het al helemaal raadzaam om expliciet en helder op papier te zetten wat de rechten en plichten van beide partijen zijn in welke hoedanigheden. Zo voorkom je onduidelijkheid en teleurstelling.

Hulp nodig bij het opstellen van dergelijke schriftelijke stukken? We helpen je graag. Neem contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht, via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!