Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Stiekem naar de Efteling leidt tot ontslag op staande voet

Stiekem naar de Efteling leidt tot ontslag op staande voet

Gepubliceerd: 25-sep-2023 08:00

Stiekem naar de Efteling leidt tot ontslag op staande voet

We hebben weer een leuke uitspraak gevonden. Ditmaal een dame die denkt goed te doen, maar waarbij het wezenlijk anders uitpakt! Een leerkracht speciaal basisonderwijs wordt ontslagen omdat zij stiekem naar de Efteling is gegaan met haar leerlingen.

Efteling

Werkneemster is op 1 januari 2021 als leerkracht in dienst getreden bij werkgever, een school voor leerlingen met een gemiddeld IQ van 62 (speciaal onderwijs). Werkneemster had voor haar klas op 10 maart 2023 een klassenuitje gepland en heeft toestemming van de directie gevraagd om naar de Efteling te gaan. Dit heeft de directie geweigerd; de directie heeft Space Expo Noordwijk als alternatief geboden.

Gelogen

Werkneemster heeft deze instructies genegeerd is en is alsnog naar de Efteling gegaan met de leerlingen. Vervolgens heeft zij in de nieuwsbrief van de school een verslag gemaakt alsof zij naar Space Expo was geweest. Op 21 maart 2023 ontvangt de school twee verkeersboetes. De busjes zouden op de A2 te hard te hebben gereden en hadden als eindbestemming Kaatsheuvel (Efteling). Op vrijdag 24 maart 2023 geeft werkneemster in een gesprek met de directie toe dat zij inderdaad naar de Efteling is gegaan zonder medeweten van school en ouders. Op maandag 27 maart 2023 wordt zij op staande voet ontslagen, waarmee de dame in kwestie het niet eens is.

Uitje

Werkneemster vraagt om een verklaring van recht dat het ontslag niet rechtsgeldig is gegeven. Zij geeft aan dat zij de leerlingen (die allemaal uit kansarme gezinnen komen) wilde verrassen met een uitje naar de Efteling. Zij geeft aan dat de directie dit niet goedkeurde omdat er geen budget voor zou zijn. De directie geeft juist aan dat het feit dat er slechts twee begeleiders op 15 kinderen waren, gewoon te weinig is voor dit soort activiteiten. Daarbij komt dat de kinderen geen zwemdiploma hadden en dat het potentiële “weglopers” zijn.

Risico

De kantonrechter oordeelt dat er is voldaan aan de vereisten van ontslag op staande voet. Nadat de waarheid aan het licht was gekomen, is werkneemster gehoord waarop zij de maandag erop (de eerstvolgende werkdag) direct is ontslagen, zodat voldaan is aan het onverwijldheidsvereiste. Voorts volgt de kantonrechter ook het standpunt van de school omtrent de dringendheid van de reden voor ontslag. Er was inderdaad te weinig begeleiding waardoor werkneemster een onaanvaardbaar risico heeft genomen. De ouders wisten een groot gedeelte van de dag niet waar hun kinderen zich bevonden en dat het goed is afgelopen maakt het niet minder ernstig.

Het ontslag op staande voet blijft dan ook in stand.

NOVO’s tip

Een heldere zaak. Het duidelijk geven van instructies en alternatieven (en deze op schriftelijk kenbaar maken!) geeft je als werkgever meer dossiervorming indien een ontslag op staande voet gerechtvaardigd moet worden. Wilt u meer weten over ontslag op staande voet? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.   

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!