Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Onverwijldheidscriterium bij ontslag op staande voet soepel uitgelegd door HR

Onverwijldheidscriterium bij ontslag op staande voet soepel uitgelegd door HR

Gepubliceerd: 12-feb-2024 08:00

Onverwijldheidscriterium bij ontslag op staande voet soepel uitgelegd door HR

En weer hebben we een uitspraak van de Hoge Raad gevonden die over de positie van de werkgever gaat bij ontslag. In dit geval een ontslag op staande voet, waarvan we weten dat de eisen daar over het algemeen streng voor zijn…

Dienstverband

Werknemer is al sinds 2009 in dienst bij werkgever. Sinds 2016 geldt er een vernieuwde versie van de arbeidsvoorwaarden, die ook met werknemer zijn gedeeld. Daarin is onder andere een bepaling over ongewenste gedragsvormen opgenomen.

Vechtpartij

Op 17 mei 2021 heeft er op de werkplek een vechtpartij plaatsgevonden waar werknemer bij betrokken was die op de bewakingscamera’s van werkgever is vastgelegd. Beide werknemers zijn meteen geschorst en twee dagen later (19 mei) vindt er een gesprek plaats tussen werknemer en werkgever over deze vechtpartij. Op 21 mei ontslaat werkgever werknemer op staande voet, waarin wordt medegedeeld “je weet wel waarom; daar hebben we het woensdag over gehad”. De ontslag brief volgt vervolgens op 27 mei. Werknemer is van oordeel dat het gegeven ontslag op staande voet niet onverwijld zou zijn geweest.

Conclusie Advocaat-Generaal Van Peursem

De reden van de verplichting om onverwijld mede te delen is om de werknemer de gelegenheid te geven zich een standpunt te kunnen bepalen over de geldigheid van het gegeven ontslag. De werknemer moet dus weten wat de redenen zijn. De AG noemt daarbij de volgende punten dien  van belang kunnen zijn:

-de inhoud van de ontslagbrief;

- de (aard van de) functie van de werknemer;

- de aard van de verweten feiten;

- het inzicht dat van iemand in deze functie mag worden verwacht;

- de omstandigheden in aanloop naar het ontslag;

De AG benoemt daarbij dat de reden / mededeling niet steeds met zoveel woorden hoeft te zijn gedaan maar ook uit de omstandigheden / gedragingen kan worden afgeleid. In deze heeft de werkgever aan het onverwijldheidsvereiste voldaan, zelfs als de brief zoveel later (10 dagen na het gevecht, 6 dagen na het mondeling gegeven ontslag) wordt verzonden.

NOVO’s tip

Ontslag op staande voet blijft altijd een spannend iets. De risico’s voor een werkgever als het gegeven ontslag onterecht blijkt, zijn groot. Hoewel deze werkgever er goed mee weg komt, is het altijd wenselijk goed en concreet te benoemen wat de redenen zijn én deze onverwijld (schriftelijk) mee te delen. Wilt u meer weten over de geldigheid van een ontslag op staande voet? Neem contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht. Wij zijn – ook tijdens carnaval – te bereiken via de mail op info@novo-advocatuur.nl en telefonisch op 076-2056040.

 

 

 

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!