Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Ontslagreden vermelden bij opzeggen tijdelijk contract verplicht

Ontslagreden vermelden bij opzeggen tijdelijk contract verplicht

Gepubliceerd: 04-mrt-2024 08:00

Ontslagreden vermelden bij opzeggen tijdelijk contract verplicht

Deze week bespreken we een uitspraak van de Europese Hof van Justitie over een Poolse zaak met Poolse partijen. Omdat Europese rechtspraak doorwerking heeft in onze nationale recht, is deze uitspraak even zo belangrijk voor Nederland.

Pools recht

Kort en versimpeld is de situatie als volgt. Werknemer heeft een arbeidsovereenkomst met werkgever voor de duur van 9 maanden lopende vanaf november 2019. In augustus 2020 zegt de werkgever eenzijdig en zonder opgaaf van redenen de arbeidsovereenkomst op. Werknemer stapt naar de nationale rechter vanwege een kennelijk onredelijk ontslag.

De vraag die centraal staat is of een werknemer met een tijdelijk contract gediscrimineerd wordt ten aanzien van een werknemer met een contract voor onbepaalde tijd: bij een bepaalde tijd hoeft een werkgever immers geen ontslaggronden te vermelden,  maar bij een contract voor onbepaalde tijd wél.  

Rechtvaardiging

Het Europese Hof oordeelt dat een werknemer met een contract voor onbepaalde tijd meer informatie verkrijgt dan een werknemer met een contract voor bepaalde tijd. Een werknemer met een contract voor bepaalde tijd wordt daarmee informatie ontzegt die belangrijk is om te bepalen of een beëindiging rechtmatig is of niet. Dit leidt ertoe dat een dergelijke werknemer alleen toegang tot die informatie heeft als hij zijn zaak bij de rechter aanvecht omdat een rechter die informatie kan afdwingen bij de werkgever. Het verschil is – aldus het Europese Hof -  niet te rechtvaardigen. Ook bij een contract voor bepaalde tijd dient een werkgever derhalve te vermelden waarom een arbeidsovereenkomst niet verlengd wordt…

NOVO’s tip 

Europese regelgeving heeft directe werking in onze nationale regelgeving. Dat wil zeggen dat die rechtsregels eveneens van toepassing zijn op ons (recht). Het ging in deze zaak om een contract voor bepaalde tijd. In Nederland is het gebruikelijker om een dergelijk contract af te laten lopen en tijdig aan te zeggen indien nodig, in plaats van tussentijds te beëindigen. Tussentijds beëindigen kan eigenlijk alleen met wederzijds goedvinden, of in geval van een (dringende) geldige reden.

Bij proeftijd ligt dat alweer iets anders: een werkgever is ook dan al verplicht om een opgaaf van reden te geven indien een werknemer daarom verzoekt (7:676 BW).

Wilt u meer weten over beëindiging van bepaalde tijd contracten? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.     

 

 

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!