Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Ontslag op staande voet tijdens non-actief stelling

Ontslag op staande voet tijdens non-actief stelling

Gepubliceerd: 25-mrt-2024 08:00

Ontslag op staande voet tijdens non-actief stelling

Sinds het strengere regime voor ontslagrecht geldt, zijn de zaken waarbij een werkgever een werknemer op staande voet ontslaat, flink verminderd. Maar soms hebben we nog van die pareltjes….

Grensoverschrijdend gedrag

De situatie is als volgt. Werkgever geeft cursussen beeldende kunst, muzieklessen en danslessen aan mensen van alle leeftijden. Werknemer (22 jaar) doet al heel zijn leven mee met de activiteiten van werkgever. Eerst als deelnemer, later is hem een vrijwilligerscontract aangeboden en sinds 1 september 2022 werkt hij op basis van een min/max-contract voor de duur van 1 jaar.

Op 6 september 2022 heeft werkgever een melding van X gekregen dat werknemer zich grensoverschrijdend heeft gedragen. Hierna volgt een gesprek met de manager personeelszaken en directeur waaruit is gebleken dat werknemer zich schuldig heeft gemaakt aan intimidatie, dwang en seksueel getinte handelingen. Hierna is hij op non-actief gesteld. Ook is hem een contactverbod opgelegd voor de locaties van werkgever en de mensen die op bezoek/werkzaam zijn bij werkgever.

Ontslag op staande voet

X bericht werkgever dat werknemer hem alsnog heeft geappt, een overtreding van het contactverbod. Deze overtreding was voor werkgever voldoende grond voor een ontslag op staande voet. Werknemer vecht in eerste aanleg het ontslag op staande voet aan maar vangt bot. De kantonrechter houdt het ontslag op staande voet in stand. Werknemer gaat in hoger beroep.

Hoger beroep

Het Hof gaat van de volgende feiten uit. Werknemer was op de hoogte van het contactverbod en de consequenties indien hij deze niet zou respecteren. Ook is hem een handreiking gegeven over hoe hij moest handelen indien iemand hem zou benaderen. De ernst van het feit is hem meegedeeld en duidelijk gemaakt. Werknemer stelt zich desondanks op het standpunt dat de begaande fouten niet een ontslag op staande voet zouden kunnen rechtvaardigen. Maar hier gaat het Hof niet in mee. Werkgever had belang bij bescherming van de betrokken (jonge) deelnemers en werknemers. Dat werknemer lang op non-actief is gesteld is logisch gezien het feit dat werkgever zorgvuldig en in alle rust onderzoek wilde doen naar de beschuldigingen.

Ook stelt het Hof vast dat werknemer wel degelijk wist wie het slachtoffer van zijn handelingen was. Net na het gesprek heeft hij X namelijk geappt en direct na het versturen de berichten gewist. Ook heeft hij ondanks zijn contactverbod nog een afspraak gemaakt met Y om samen een fietstocht te doen. Het Hof kan dan ook niet anders dan concluderen dat het ontslag op staande voet stand houdt.

NOVO’s tip

Hangende een onderzoek mag een werknemer op non-actief worden gesteld. Er moeten alleen natuurlijk wel voldoende steekhoudende gronden zijn om de non-actiefstelling uit te stellen of in stand te houden. Een lopend onderzoek naar bijvoorbeeld grensoverschrijdend gedrag is hier een voorbeeld van. Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor een non-actief stelling of ontslag op staande voet? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.     

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!