Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Proeftijd en bepaalde tijdscontract van 6 maanden luistert nauw! no merci voor de werkgever

Proeftijd en bepaalde tijdscontract van 6 maanden luistert nauw! no merci voor de werkgever

Gepubliceerd: 09-sep-2024 08:00

Proeftijd en bepaalde tijdscontract van 6 maanden luistert nauw! no merci voor de werkgever

We weten inmiddels dat een proeftijd niet meer is toegestaan bij contracten van 6 maanden of korter (CAO uitzonderingen daar gelaten). Maar wat als het contract niet duidelijk is? In deze uitspraak geeft de rechter geen ruimte voor een uitleg ten gunste van de werkgever.

Proeftijd

Werknemer is op 8 februari 2024 bij werkgever in dienst getreden in de functie van administratief medewerkster voor 30 uur per week. In de arbeidsovereenkomst staat opgenomen dat de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd wordt aangegaan, te weten voor de duur van 6 maanden. Er wordt alleen bij de einddatum 6 maanden en één dag genoemd. In de arbeidsovereenkomst wordt verder een proeftijd van een maand genoemd. Werkgever geeft werkneemster op 20 februari een proeftijdontslag.

Geldige proeftijd?

De vraag die zich in deze kwestie voordeed was of er nu wel of geen geldige proeftijd was overeengekomen. Dat mag, als de arbeidsovereenkomst langer dan 6 maanden duurt (7:652BW). Werkneemster stelt zich op het standpunt dat 6 maanden is overeengekomen en er dus geen proeftijd overeengekomen had mogen worden. Werkgever zegt dat uit de data blijkt dat de overeenkomst 6 maanden en één dag heeft geduurd, dus is er weldegelijk een geldig proeftijd beding overeengekomen.

Uitspraak

De kantonrechter mag deze heikele discussie beslechten. Tijdens de zitting erkent werkgever dat zij met werkneemster tijdens de sollicitatiegesprekken een arbeidsovereenkomst van 6 maanden hebben gesproken. Onder deze omstandigheden kan niet worden vastgesteld, aldus de kantonrechter, dat het de bedoeling van partijen was om een arbeidsovereenkomst van 6 maanden en 1 dag aan te gaan, terwijl partijen expliciet anders (te weten: een arbeidsovereenkomst voor de duur van een half jaar) hebben besproken en zo benoemd hebben in de arbeidsovereenkomst. De kantonrechter concludeert dan ook dat er sprake is van een nietige proeftijd en het ontslag daarom niet geldig is gegeven. Werkgever moet de gefixeerde schadevergoeding over de niet in acht genomen opzegtermijn betalen, de transitievergoeding.

NOVO’s tip

Een dure grap voor de werkgever. We weten inmiddels al lang dat er niet alleen naar de etter van de tekst maar ook naar de bedoeling van partijen dient te worden gekeken bij de uitleg van een bepaling.  In dit geval komt dat de werkgever duur te staan. Wilt u meer weten over de (on)mogelijkheden over een proeftijd, neem dan vooral contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht. Wij zijn bereikbaar via info@novo-advocatuur.nl en op telefoonnummer 076-2056040.  

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!