Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Opzegverbod OR-lidmaatschap

Opzegverbod OR-lidmaatschap

Gepubliceerd: 20-feb-2023 08:00

Opzegverbod OR-lidmaatschap

De wet kent een aantal opzegverboden, waarbij het verboden is de arbeidsovereenkomst te beëindigen tijdens of vanwege een bepaalde activiteit. Zo is zwangerschap een bekende, maar ook het OR-lidmaatschap biedt in beginsel bescherming aan een werknemer. In onderhavige casus van het gerechtshof was de vraag of het opzegverbod in dit geval gestand hield of dat de grond voor beëindiging ergens anders in gelegen was.

E-mail

De situatie is als volgt. Werknemer is afdelingsmanager van werkgever. Naast deze functie is hij ook vicevoorzitter van de ondernemingsraad van werkgever. Werknemer stuurt een email naar de interim-directeur, naar hoofd personeelszaken én naar de directiesecretaresse om te melden dat hij kennis heeft genomen van een vertrouwelijk document.

Werkgever verwijt werknemer dat hij het document op illegale wijze zou hebben bemachtigd en de informatie heeft gedeeld met de voorzitter van de ondernemingsraad. Ook zou werknemer geen melding gedaan hebben van de datalek en zou hij (nog steeds) een foto van het document hebben bewaard. Werknemer verschaft ook geen duidelijkheid over hoe hij aan het document is gekomen.

Afgewezen

Werkgever verzoekt daarom uiteindelijk, nu werkgever en werknemer er samen niet uitkomen, ontbinding van de arbeidsovereenkomst op grond van verwijtbaar handelen en een verstoorde arbeidsverhouding. Volgens werkgever houdt het verzoek tot ontbinden geen verband met de rol van werknemer als OR-lid, zodat er geen sprake is van een opzegverbod. De kantonrechter ging hier niet in mee en wees het ontbindingsverzoek af.

Werkgever probeert het daarop nogmaals bij het hof.

Compensatie-uren

Het hof gaat uit van de volgende feiten. De e-mail die werknemer heeft gezien ging over een onderzoeksbureau dat onderzoek zou doen naar een claim van betreffende werknemer in kwestie over compensatie-uren. Volgens werkgever is dit een zuiver arbeidsrechtelijke kwestie en houdt het geen verband met de rol van werknemer als OR-lid. De e-mail volgens werkgever moeten worden gezien als een poging tot chantage en intimidatie om de compensatie-uren alsnog toegekend te krijgen.

Ook het hof ziet evenwel aanwijzingen om toch een link met de OR-activiteiten van werknemer te leggen: de kwestie over de compensatie-uren hangt volgens het hof namelijk nauw samen met de rol van werknemer als OR-lid. De onderwerp compensatie-uren is ter sprake gekomen om het werk van werknemer als OR-lid te faciliteren.

Het standpunt van werkgever dat werknemer de datalek had moeten doorgeven, volgt het hof evenmin. Er kan niet van werknemer verlangd worden dat hij de naam van de afzender zou prijsgeven.

Het bovenstaande maakt dat het hof van oordeel is dat het ontbindingsverzoek verband houdt met de rol van werknemer als OR-lid en er dus een opzegverbod geldt, waardoor er geen ontbinding mag/ kan worden uitgesproken. Het hof bekrachtigt het oordeel van de kantonrechter.

NOVO’s tip

De wet beschermd werknemers die tevens een rol hebben binnen een ondernemingsraad. Werkgevers kunnen niet via de normale ontbindingsregels van werknemers afkomen omdat zij binnen hun OR-rol te mondig of kritisch zijn. Een ontbindingsverzoek dat géén verband houdt met de rol van een werknemer als OR-lid zou wel weer kunnen. Wilt u meer weten over opzegverboden? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.   

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!