Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Broek omlaag trekken op de werkvloer leidt tot ontslag op staande voet

Broek omlaag trekken op de werkvloer leidt tot ontslag op staande voet

Gepubliceerd: 06-mrt-2023 08:00

Broek omlaag trekken op de werkvloer leidt tot ontslag op staande voet

Grensoverschrijdend gedrag is niet meer weg te denken binnen het arbeidsrecht. Soms denk je dat niets meer mag, maar steeds vaker trek je een wenkbrauw omhoog als je een uitspraak hierover leest over waar toch de mores van de maatschappij gebleven is. Zo ook in deze kwestie, waarbij een werknemer van mening was zomaar de broek van een vrouwelijke collega omlaag te kunnen trekken in het bijzijn van andere collega’s. De Limburgse kantonrechter oordeelt duidelijk: dit zijn geen grappen en vormt een dringende reden voor een ontslag op staande voet.

Slechte grap

De situatie is als volgt. Werknemer is sinds 2018 als productiemedewerker in dienst bij VDL. Op 07 september 2022 is werknemer achter zijn vrouwelijke collega gaan staan en heeft hij haar korte broek naar beneden getrokken, waardoor zij met blote billen is komen te staan op de werkvloer. Andere collega’s waren hier ook bij. Op 08 september heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen werknemer en zijn leidinggevende. In dit gesprek heeft werknemer excuses gemaakt en verklaard dat er geen aanleiding was voor zijn handelswijze.

Op 09 september wordt werknemer op staande voet ontslagen. Werknemer verzoekt de kantonrechter daarop om vernietiging van het gegeven ontslag op staande voet.

Cultuur

Werknemer geeft aan dat er een bepaalde cultuur is op de betreffende werkvloer met eigen normen en waarden. Hij verklaart dat er vaker ruwere grappen worden gemaakt door hem en zijn collega’s. Iedereen doet hier aan mee. Zo zouden er vaker soortgelijke grappen gemaakt zijn door zijn collega’s.

Ernstig gedrag

De kantonrechter gaat hier niet in mee en oordeelt onverbiddelijk. Los van de algemene normen en waarden die overal en niet alleen op en werkplek zouden moeten worden nageleefd, toont werknemer geen enkel bewijs dat zou aantonen dat er binnen de organisatie van werkgever en specifiek op deze werkplek een andersoortige bedrijfscultuur zou heersen dat het gedrag van werknemer zou rechtvaardigen. Deze voorvallen zijn in ieder geval niet (eerder) gemeld bij werkgever.

Maar zelfs al zouden er soortgelijke grappen zijn gemaakt op de werkvloer, acht de rechter het niet relevant genoeg om die voorgaande grappen mee te nemen in onderhavig geding. Het handelen van werknemer moet op zichzelf beoordeeld worden.

Werknemer stelt vervolgens dat de betreffende collega het niet erg zou hebben gevonden dat haar broek omlaag is getrokken in het bijzijn van collega’s en dit eveneens zelf als grap hebben ervaren. Maar ook hierover is de kantonrechter helder: het maakt niet uit dat zij het niet erg vond, het staat vast dat dergelijk gedrag ernstig is. Dat zijn collega niet persoonlijk zou zijn geraakt door zijn handelen, is een kwestie van geluk, aldus de kantonrechter.

De hele handelswijze van werknemer vormt volgens de kantonrechter klip en klaar een rechtsgeldige reden voor ontslag op staande voet op.

NOVO’s tip  

Een terechte uitspraak om een signaal te zenden naar alle werkvloeren waar “andere normen en waarden” zouden gelden dan in het normaal maatschappelijk verkeer. In de huidige maatschappij wordt gedrag zoals hiervoor beschreven steeds vaker -terecht- afgestraft. Wilt u meer weten over grensoverschrijdend gedrag en hoe hiermee om te gaan op de werkvloer? Of denkt u na over het laten opstellen van een integriteitsprotocol? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.   

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!