Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Toch nog een richtlijn voor platformwerkers

Toch nog een richtlijn voor platformwerkers

Gepubliceerd: 11-mrt-2024 08:00

Toch nog een richtlijn voor platformwerkers

Het leek eerst niet door te gaan. De richtlijn die de platform-arbeiders (denk aan Über-chauffeurs en Deliveroo-bezorgers) zou moeten beschermen tegen schijnconstructies.

Maar het komt er: een richtlijn die bepaalt dat wanneer een platformwerker niet het eigen uurtarief kan/mag vaststellen en geen eigen zeggenschap heeft over zijn rooster of diensttijden, hij als werknemer wordt aangemerkt. Daarover hebben de EU-landen op 11 maart (alsnog) overeenstemming bereikt. Het Parlement moet uiteraard ook nog goedkeuring geven, maar de intentie is de richtlijn over 2 jaar te implementeren.

Het Europese Hof van Justitie heeft al eerder meerdere vonnissen gewezen over platformarbeid. De rechtsregels uit deze vonnissen zijn voor alle Europese lidstaten bindend.

Nieuwe regels uit het wetsvoorstel

Het wetsvoorstel bevat regels die de positie en rechtsbescherming van de platformarbeiders moet verbeteren en bevorderen. Zo mag een platformarbeider niet zomaar uit een app gezet worden zonder te weten waarom en moet bezwaar maken mogelijk zijn.

Ook mag een contract van een zzp’er niet zomaar via de app worden opgezegd en krijgt de zzp’er inzage in hoe het algoritme de prijs van een opdracht en klus-verdeling bepaalt.

Verder komt er een omkering van de bewijslast. Ingevolge de huidige regelgeving moet de zzp’er aantonen dat er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Met de komst van de Europese richtlijn moet de opdrachtgever aantonen waarom de werkende een zzp’er is en niet een werknemer.

Het wetsvoorstel heeft vijf indicatoren opgenomen waaruit kan blijken dat er sprake is van een werknemer. Er wordt geacht sprake te zijn van een arbeidsovereenkomst als de relatie van de platformwerker en het platform tenminste aan twee van de vijf indicatoren van de richtlijn voldoet:

  1. Er is een maximumbedrag dat de zzp’er kan ontvangen voor het werk;
  2. Er is toezicht op de prestaties, al dan niet via een app of website;
  3. Er is controle over de verdeling en toewijzing van werkzaamheden;
  4. Er is controle op de arbeidsvoorwaarden en werktijden;
  5. Er is beperking van vrijheid en consequenties voor onregelmatig/onwenselijk gedrag

NOVO’s tip

Als je met zzp’ers werkt, heeft dit wetsvoorstel veel en grote gevolgen voor jouw onderneming. Je loopt het risico dat je met terugwerkende kracht alsnog vakantiedagen, ziektedagen, (pensioen- en sociale) premies en andere financiële rechten die een werknemer heeft dient te betalen als geconcludeerd pwrdt dat er psrake is van een arbeidsovereenkomst in plaats vande door jullie zelf beoogde zzp-constructie. Wil je meer weten over de contracten met jouw zzp’ers? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.     

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!