Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Nevenwerkzaamheden tijdens ziekte leidt tot ontslag op staande voet

Nevenwerkzaamheden tijdens ziekte leidt tot ontslag op staande voet

Gepubliceerd: 01-apr-2024 08:00

Nevenwerkzaamheden tijdens ziekte leidt tot ontslag op staande voet

Een rechtsgeldig ontslag op staande voet tijdens ziekte, dat komt niet vaak voor! We leggen je graag uit waarom deze situatie zich leende voor een dergelijk verregaande maatregel.

De situatie is als volgt. Werknemer is sinds 1 februari 2020 in dienst op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd in de functie van verhuizer. Daarvoor was hij vanaf juli 2018 via een detacheringsbureau aan het werk bij werkgever. Op 9 juli 2022 raakt werknemer arbeidsongeschikt. De bedrijfsarts constateert dat hij last heeft van “persoonlijk functioneren, dynamisch handelen en statische houdingen wegens fysieke klachten”. Later raadt de bedrijfsarts ook mediation aan. Na meerdere verzoeken van werkgever heeft werknemer toestemming gegeven om het tweedespoortraject in te zetten.

Nevenwerkzaamheden

Vervolgens krijgt werkgever een melding binnen dat werknemer werkzaam was bij een ander verhuisbedrijf. Werkgever huurt een recherchebureau in en concludeert aan de hand van het rapport dat werknemer urenlang verhuiswerkzaamheden heeft verricht. Na een confrontatie met het rapport ontkent werknemer de nevenwerkzaamheden. Desondanks ontslaat werkgever werknemer op 6 september 2023 op staande voet.

Werknemer verzoekt in onderhavig geding een billijk vergoeding, gefixeerde schadevergoeding en een transitievergoeding. Werkgever verzoekt om betaling van de door haar gemaakte onderzoekskosten.

Oordeel

De kantonrechter oordeelt als volgt. Werknemer was ingevolge zijn arbeidsovereenkomst gehouden aan een nevenwerkzaamhedenbeding. Dat deze werkzaamheden zijn uitgevoerd tijdens ziekte doet niets af aan het feit dat hij daaraan gehouden was. Ook is werknemer niet eerlijk geweest over zijn klachten en beperkingen. Dit alles samen bezien maakt dat het ontslag op staande voet rechtsgeldig is gegeven. Alle vorderingen van werknemer worden afgewezen, maar ook het verzoek van werkgever omdat hij niet heeft kunnen onderbouwen om welke verplichting tot schadevergoeding het zou gaan.

NOVO’s tip

Het geven van een ontslag op staande voet tijdens ziekte wordt weinig tot niet aanvaard door een rechter. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan een dergelijk ontslag de test van alle formaliteiten en arbeidsregels doorstaan. Wilt u meer weten over ontslag op staande voet tijdens ziekte? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht via  info@novo-advocatuur.nl of 076-2056040.       

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!