Waar kunnen wij u mee helpen? How can we help you?
Search
Contact
Daar is ‘ie: de Vbar!

Daar is ‘ie: de Vbar!

Gepubliceerd: 14-jul-2025 08:00

Daar is ‘ie: de Vbar!

Vorige week was het eindelijk zover… de langverwachte Wet Vbar is naar de Tweede Kamer gestuurd… De Vbar is een opvolger van de Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) en is bedoeld om de problematiek van schijnzelfstandigheid aan te pakken. 

Het staat voor Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden en moet meer duidelijkheid verschaffen over de kwalificatie van arbeidsrelaties, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen werknemers en zelfstandigen (zzp'ers). Het doel is het tegengaan van schijnzelfstandigheid, waarbij mensen ten onrechte als zzp'er werken terwijl ze eigenlijk in loondienst zijn. 

De nieuw beoogde inwerkingtredingsdatum is nu 01 januari 2026. Of dat haalbaar gaat zijn, zal nog blijken… Het voorstel zelf is hier te lezen

W-toets en Z- contratoets:

Aan de hand van vijf indicatoren voor W(erkende) en Z(zelfstandige) moet worden beoordeeld of sprake is van ‘in dienst van’.

Voor de W-toets zijn dat:

  • Werkgevende is bevoegd aanwijzingen en instructies te geven en werknemende dient deze op te volgen;
  • Werkgevende heeft de mogelijkheid het werk van de werkende te controleren en – indien nodig – in te grijpen;
  • De werkzaamheden van werkende worden binnen het organisatorisch nader van de organisatie van werkgevende verricht;
  • De werkzaamheden van werkende bij werkgevende hebben een structureer karakter;
  • En de werkzaamheden worden “zij-aan-zij” verricht met werkenden die als werknemer bij werkgevende werkzaam zijn met soortgelijke werkzaamheden;

Voor de Z-toets zijn dit de volgende kenmerken:

  • De financiële risico’s (en resultaten) liggen bij de werkende;
  • De werkende is herkenbaar als zelfstige uitvoerder van de werkzaamheden;
  • De werkende bezit specifieke opleiding/werkervaring/kennis/vaardigheden die niet (structureel) binnen de setting van werkgevende aanwezig is;
  • Het gaat om relatief korte opdrachten voor een beperkt aan tal uren per week;
  • Er zijn ook andere (externe) aangelegenheden die duiden op extern ondernemerschap

Maar ook dan zijn we er – vrees ik – nog niet.

Interim

Want uit de Memorie van Toelichting blijkt dat een interim-manager die een paar maanden per jaar bij verschillende klanten regulier managerswerk verricht tegen ‘uurtje-factuurtje’ en volgens protocollen van de werkverschaffer werkt, werkzaam is op basis van een arbeidsovereenkomst.

Eigen BV?

Iemand die via een BV werkt, wordt in beginsel weer niet als werknemer beschouwd (uiteraard, “tenzij…”).

Eigen middelen?

Als derde wordt in de Memorie van Toelichting benadrukt dat voor het doen van ‘investeringen als ondernemer’ onvoldoende is dat men (enkel) beschikt over een eigen laptop en telefoon.

Rechtsvermoeden uurtarief

Verder is in de Vbar opgenomen dat er een rechtsvermoeden van arbeidsovereenkomst bestaat indien een tarief is bepaald onder de € 36. Het is aan de werker aan te tonen dat hij onder dit tarief werkt. Het is vervolgens aan de werkgevende om voor de rechter aan te tonen dat er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst. Het rechtsvermoeden werkt niet rechtstreeks (publiekrechtelijk) door naar de uitvoering van de socialezekerheidswetgeving en de fiscaliteit. Dit betekent dat het UWV, de Belastingdienst en de Arbeidsinspectie niet zelfstandig toetsen aan het rechtsvermoeden. Het UWV, de Belastingdienst en de Arbeidsinspectie houden hun eigen (reguliere) onderzoeksplicht.

NOVO’s tip

Duidelijkheid? Nee, nog steeds niet: er zal nog steeds een feitelijke afweging steeds moeten plaatsvinden en dat blijft lastig. Zaak blijft om goed, transparant en eenduidig samen afspraken te maken: wat willen we en waarom willen we dat, hoe leggen we dat vast en hoe voorkomen we zoveel als mogelijk gedoe later… Heb je daar hulp bij nodig? Neem dan contact op met NOVO Advocatuur en Mediation te Breda, Specialist in Arbeidsrecht. Je kunt ons bereiken op telefoonnummer 076-2056040 en per mail op info@novo-advocatuur.nl

 

Disclaimer

De blogs en publicaties op deze website bevatten informatie van algemene informatieve aard. Afhankelijk van de feitelijke omstandigheden van een specifiek geval kan de informatie op bepaalde gevallen niet, dan wel verminderd van toepassing zijn. De informatie in de blogs/publicaties is niet bedoeld als, en dient niet te worden beschouwd als, juridisch advies van welke aard dan ook. NOVO Advocatuur en Mediation is dan ook niet aansprakelijk voor de gevolgen van het eventuele gebruik dat van de informatie wordt gemaakt, zonder dat deskundig juridisch advies is ingewonnen. Juridisch advies is altijd maatwerk. Wint u dus in een voorkomend geval altijd deskundig juridisch advies in.

Neem contact met ons op

Nieuwsbrief

Wekelijks worden de actualiteiten binnen het arbeidsrecht besproken. De belangrijkste of noemenswaardige uitspraken en artikelen passeren hier de revue.
Uiteraard mag u ook zelf ideeën aandragen. Wellicht ziet u het antwoord daarop hier op de site volgende week terug!
Wilt u niets missen? Meld u zich dan hieronder aan voor de maandelijkse nieuwsbrief!